srijeda, 24. listopada 2012.

"I uvijek, samo sebe imamo."                Prazne stranice, novi počeci. Može li se stvarno ‘početi ispočetka’? Pri tome ne mislim na novogodišnje odluke i rezolucije, već na suštinske promjene. To je ono kada smo spremni žrtvovati  jedan dio sebe, u nadi da ćemo dobiti puno više. Može li se samo presjeći sve što se bilo do sada i očekivati da će se stvari promijeniti, onako kako priželjkujemo?  
                Svako od nas jednom se našao na prekretnici, kada je ‘samo’  trebalo, od sutra, stvari raditi drugačije. Stvarati druge navike, upoznavati nove ljude.  Ipak, ne mogu iz glave da izbijem onu  omnia mea mecum porto. Sve svoje sa sobom nosim. Teško se jednog dana probuditi i toliki teret spustiti na dno, a onda nastaviti ploviti. Ne znam da li je tamo nekom mornaru uspjelo. Ako i jeste, vjerujem da se, barem, okrenuo i pogledom pratio spuštanje, a zatim tragao za tom tačkom koja se izgubila u moru.
                Teško je čovjeka promijeniti. Unutar osobe, cijeli je jedan svijet. Jedno je, što se treba i što se očekuje od nekoga, a drugo ono što se hoće i sanja. Zatomiti čežnje i strasti jedne osobe, ne znači promjenu te osobe. Ono što najviše želimo, ponekad se ne može ostvariti. To ne znači da se može, jednostavno, prestati željeti. A onda se prilagođavamo, u nadi da ćemo ostvarenje želja dočekati u nekom drugom vremenu. Ili čekamo. Čekamo da poželimo nešto drugo, tako jako, da ćemo zaboraviti na ono što nas sada tišti. I tako preživljavamo. Noseći sve dijelove sebe na svako sljedeće putovanje. I želimo, u tišini.

Ili, kako to reče Mika Antić:
                            I uvek samo sebe imamo. I san pun želja, nedorečen.”
 
                                                                                                                                                  A.

Nema komentara:

Objavi komentar